The Beatles

The Beatles

Når man skal snakke om musikk fra siste halvdel av 1900-tallet, kan vi ikke komme bort fra å nevne The Beatles. Dette er bandet med guttene fra Liverpool, og det legendariske bildet hvor de spaserer over fotgjengerfeltet er viden kjent.

Med hjelp fra den energiske Brian Epstein og en god dose pågangsmot, kunne de kjekke britene snart kalle seg verdensberømte artister.  For på den andre siden av dammen så de suksessen til Elvis Presley, og med enda bedre lydutstyr og mer moderne musikkstil, var det bare å legge verden for sine føtter. Og The Beatles gjorde virkelig det. Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr og George Harrison utgjorde det firemanns sterke bandet. De hadde alle sine egenskaper og trakterte sine instrumenter godt. Nå ble tykke pannelugger og blazere.

Albumene

Det er vanskelig å si hva The Beatles ville vært uten Epstein, som var en manager med ville ideer. Men det var lenge før det Paul og John fant tonen sammen og dannet grunnlaget for bandet. De aktive årene regnes fra 1960 til 1970, og da med verdenskjente album som Please, Please Me, Help!. Rubber Soul og Revolver for å nevne noen.

Det er vanskelig å si hvilket album som har hatt størst suksess, men både Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, Yellow Submarine og Abbey Road vil for alltid anses som noen av de aller beste albumene i rockens historie. Mange mener The White Album likevel er bandets mesterverk, med slagere som:

  • Blackbird
  • Helter Skelter
  • Lucy in the Sky with Diamonds
  • While my Guitar Gentle Weeps

Men en suksess kommer ikke uten tap. For The Beatles ble det elleville jetsettlivet kanskje for mye. Uenighet, krangling på et turneliv som var uten sidestykke gjorde sitt til at bandet ble oppløst etter utgivelsen av albumet Let it Be. Deretter ble rocken byttet ut med mer åndelig musikk. Spesielt for John Lennon som etter hvert ikke likte seg i rampelyset. Han utforsket spiritualisme sammen med sin fremtidige kone Yoko Ono. Selv om det var lenge etter bandets oppløsning, skjedde tragedien likevel.

I et uprovosert angrep ble John Lennon skutt på åpen gate i 1980, bare 40 år gammel. Dette bare tre år etter at Epstein døde av en overdose.

The Beatles ettermæle

The Beatles kom på rett sted til rett tid. De var unge, nytenkende og ville. Dette elsket alle. Selv gutter, menn og gamle kjerringer. Men mest av alt var det jentene som tok musikken til seg. Uansett om de var fra Sverige, Japan eller USA. The Beatles ble forgudet for sine politiske og sentimentale tekster, samtidig som de formet rocken slik de selv ville.

The Beatles ettermæle
The Beatles ettermæle

I dag står The Beatles som verdens mest innflytelsesrike band. Det sies at det skal være solgt flere enn 2 milliarder album av bandet, og det var før strømmetjenestene ble introdusert rundt 2010.

Den geniale symbiosen mellom John, Paul og George anses som helt essensielt for å skape den utrolige dynamikken som oppstod. Samtidig ble alle påvirket av samtidsmusikere som Eric Clapton, Elvis, Jimmy Hendrix, Ravi Shankar og Bob Dylan.