Pink Floyd

Pink Floyd

Jeg er sent ute som stor fan av denne gruppen – deres storhetstid var vel før min tid. Men en av de aller beste låtene som noen gang er skrevet og spilt kommer fra Pink Floyd etter min mening. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har ligget langflat på gulvet for å slappe av og lyttet til «Shine on your crazy Diamond» – hele den låten med alle delene er på 25 minutter! En aldeles nydelig låt!

Men det var Pink Floyd som gruppe jeg hadde tenkt å skrive om og ikke en spesifikk låt. Pink Floyd en virkelig store i musikkens verden – hvor de gjorde sitt inntog i 1965 når de ble grunnlagt av Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters og Richard Wright. Gruppen er fra England og slo igjen internasjonalt takket være sin psykedeliske spillestil. De har blitt en av de mestselgende gruppene gjennom tidene og har hatt stor påvirkning på senere musikk.

De første årene

Gruppen ble som nevnt startet i 1965 og de startet med å spille på mindre klubber rundt omkring i London på slutten av 60 tallet. Under Syd Barrett sin ledelse slapp gruppen ut to singel plater og et album, hvorav begge singlene tok seg inn på topplistene. Albumets navn var The Piper at the Gates of Dawn og kom ut i 1967. Senere dette året ble gruppen et medlem større – gitaristen David Gilmour kom med. Våren etter måtte Syd Barrett forlate gruppen på grunn av sykdom. Da tok Roger Waters over som leder av gruppen – han var den som skrev de fleste tekstene til deres låter. Under hans ledelse ga bandet ut albumene The Dark Side of the Moon i 1973, Wish You Where Here to år senere, Animals i 1977, The Wall i 1979 og The Final Cut i 1983. The Dark Side og the Moon og The Wall ble deres bestselgende album gjennom tidene. Og det var på albumet Wish You Where here at min omtalte favorittlåt kom ut for første gang.

Nesten oppløst

Som så mange andre grupper før dem (og etter) så er ikke alle medlemmer i en gruppe enige i alt som blir gjort. Så også i Pink Floyd. Uenighetene resulterte i at Wright forlot gruppen i 1979 og Waters tok samme veien i 1985. Da var det bare Gilmour og Mason igjen i gruppen, men de holdt liv i Pink Floyd videre. Richard Wright kom tilbake som avløser, for siden og komme tilbake som fast medlem igjen. Disse tre medlemmene produserte to album – A Momentary Laps of Reason i 1987 og The Division Bell i 1994.

Kort gjenforening

Pink Floyd

Pink Floyd

20 år etter at Roger Waters forlot gruppen kom de alle sammen igjen og gjennomførte en live konsert som hadde fått navnet Live8. Dette skulle dessverre bli det eneste de gjorde sammen. Og det er heller ingen planer om at det skal skje noe mer ifølge Waters og Gilmour. Men det kom et studio album i 2014 med navnet The Endless River. Dette albumet inneholdt for det meste tidligere ukjent materiale. Men før dette albumet kom ut og etter deres siste live konsert i 2005 gikk to av medlemmene fra det originale Pink Floyd bort. Syd Barrett i 2006 og Richard Wright i 2008.

Hall of Fame

Selv om bandet er engelsk, så ble de midt på 90 tallet valgt inn i American Rock and Roll Hall of Fame. Og i 2005 ble de valgt inn i den engelske UK Music Hall of Fame. Bandet har siden oppstarten og frem til i dag solgt mer enn 250 millioner album verden rundt. Dette er ikke et eksakt tall, men basert på estimasjoner fra salg i England og USA.