Opp- og nedturer for Åge Aleksandersen

Øst-Europa

Ja da tar vi fatt på Åge Aleksandersen sin karriere på ny, tidligere jobbet vi oss frem til 1980 og hans deltakelse i Melodi Grand Prix.

Det at Åge er en artist som man lett blir glad i, er slik jeg ser det helt sikkert. Hans personlighet, åpenhet og varme, er noe som tiltaler oss og gir tillit og nærhet. Dette får meg til å tenke på en av hans mest kjente låter, nemlig «Lys og Varme» Denne låta har nok uten tvil forsterket det jeg nettopp sa, og det er lys og varme mange forbinder han med. Det at han har et stort hjerte, er det vel ingen tvil om. Men nå skal vi ta fatt på 1980-tallet, og artistlivet til Åge har ikke bare bestått av oppturer.

Plateselskap

Åge Aleksandersen hadde sitt eget plateselskap, men dette gikk dessverre konkurs og han måtte gi opp hele prosjektet. Men Åge var straks i gang med et nytt prosjekt, da han sammen med Terje Tysland og Hans Rotmo startet Norsk Plateselskap. Som daglig leder ansatte de Gunnar Hordvik.

En bra start på 1980-tallet

Dans me mæ ble en stor hit for Åge og Sambandet, og i det samme momentet mottok dem også fylkets kulturpris. Det kan virke som at dette ble en god motivasjon, for nå var flere suksesser som ventet trønderen. Året er 1984 og platen Levvà Livet blir utgitt, på denne platen finner vi låta som jeg nevnte innledningsvis – nemlig Lys og Varme. Dette er en låt som fortsatt er svært populær, og den spilles i alt fra begravelser til forskjellige festligheter. Dette er en typisk låt, hvor teksten treffer de fleste av oss – ja klumpen sitter nok i halsen på flere enn meg når denne spilles vil jeg tro.

At 1984 er ett av de beste årene til denne artisten, er det nok ingen tvil om. Han ble kåret til årets artist dette året, og platen Levvà Livet ble en bestselger med sine nesten 300 000 solgte plater. Så om ikke dette var nok, ble han også kåret til æresborger av hjembyen Namsos. Så 1984 vil nok for alltid huskes godt av Åge Aleksandersen, men også av oss andre så klart.

Øst-Europa

Øst-Europa

To år etter toppåret 1984, så var Åge i gang med nye prosjekter. Nå var det Øst-Europa som stod for tur, og han startet en turné i en rekke land østover. Turnéen brukte han også til å få inspirasjon, til sin neste plate med navnet Eldorado. Folk forventet mye av denne utgivelsen, og det at den ble forhåndsolgt i langt mer enn 100 000 plater sier jo ganske mye. Men det nye albumet klarte ikke å slå Levvà Livet, men for all del cirka 10 000 færre solgte var slett ikke dårlig det heller. Det siste som Sambandet gjorde sammen, var å gjennomføre turnéen med samme navn som plata – nemlig Eldorado. Denne turnéen ble avsluttet på vårparten i 1987, og en epoke i hans artistliv var med dette avsluttet.Denne platen er nok ikke så kjent som de to foregående, men den solgte helt greit men langt mindre enn Levvà Livet og Eldorado. Solregn kom ut i 1989, og dette året så innledet han et samarbeid med svensken Björn Afzelius – og sammen holdt de flere konserter til inntekt for Nicaragua.