Norske Rock and Roll band

Norske band

Skal jeg først skrive om rock and roll og rockelegender så må jeg vel finne frem noen fra her hjemme også. Selv om ikke det er like mange å velge i, så finnes de alltids selv om de kanskje er i litt mindre skala enn de jeg allerede har skrevet om. Ingen kommer vel verken opp på siden eller foran de to kongene Chuck Berry og Elvis Presley.

Om jeg ser helt tilbake til 50 tallet så er det vel Jan Rohde, Per Granberg og Odd Gisløy som peker seg ut som rockeartister her i landet.

Norske band

Når vi kommer over på 60 tallet så er det Shadow bandene som begynner å ta over markedet. De alle ser på alt det britiske bandet Shadow foretar seg. Her hjemme dukker The Beatniks, The Vanguards og The Pussycats opp. Musikken deres ble meget populær sammen med musikken fra originale The Shadows. Hvem har vel ikke danset etter Apache hvor de fire gutta fra Liverpool star og danser rundt i firkanter på scenen bare ved å flytte bena over hverandre (om du fatter hva jeg mener nå).

Selv hadde jeg flere LP skiver av The Shadows i min lille platesamling i ungdommen selv om deres storhetstid var før min tid.

Utover på 70 tallet og videre oppover kommer det jevnt og trutt nye norske band frem. Jeg kan nevne uten å sortere de i rekkefølge for når de var på sitt beste; Titanic, AHA, Zeromancer, Seigmen, Folque, Ruphus, Aunt Mary og Høst.

Internasjonalt gjennombrudd

Internasjonalt gjennombrudd

Internasjonalt gjennombrudd

Når vi så kommer opp på 80 tallet er det TNT, Stage Dolls, Return og Artch og Norge får sitt første band på Billboard listene i USA med TNT og albumet «Knights of the new Thunder». SÅ det er vel riktig å påstå at TNT med Dag Ingebretsen, Ronni Le Tekrø, Diesel Dahl og Steinar Eikum har vært et foregangsband innen norsk Rock and Roll. Totalt har de gitt ut 12 album og noen av de mest kjente låtene deres er jo Harley Davidson og 10 000 Lovers (in one).

Det er kun Ronni Le Tekrø som har vært med i bandet hele tiden og fortsatt er med. Diesel Dahl har også lang fartstid, men han har et opphold på noen år underveis hvor andre trommeslagere har vært med.

Ny generasjon band

I den nyeste tiden – 90 tallet og 2000 tallet har det også dukket opp flere gode norske band. DumDum Boys, DeLillos, Raga Rockers og Jokke & Valentinerne er band som er kjent over landegrensene.

Turbonegro, Gluecifer, Madrugada, BigBang, Euroboys og Span er også kjente utenfor Norge men har vel alle sammen konsentrert seg mest mot det norske markedet.

På 90 tallet fikk vi et voksende miljø med «Underground Black Metal» musikk med band som Mayhem, Immortal, Enslaved, Darkthrone, Burzum, Gorgoroth, Satyricon og Dimmu Borgir.

Siden 2001 har det vært Kaizers Orchestra som har vært det viktigste rockebandet i Norge. Dette bandet ble viden kjent etter sine opptredener hvor de benyttet en rekke unike instrumenter. Det kunne være et gammelt pumpe-orgel f.eks. Men også tomme oljefat, bilhjul og sæplekasser har de brukt som slagverk instrumenter!