Norsk musikk

Norsk musikk

I norsk musikk finnes det også mye kvalitet. Både gammelt og nytt. Det er jo mange talent programmer nå som hjelper til å bringe frem alt fra de yngste talentene gjennom flere talent show varianter for barn og ungdom. Og selvfølgelig det samme for der mer voksne talentene – der finnes det også skjulte talenter. Men det er jo mange talenter som kommer frem uten via disse showene også. Jeg skal forsøke å se litt på flere tilfeldig valgte norske artister og gjøre en kort presentasjon av dem.

Talenter

Siden jeg startet innledningen med litt snakk om talenter, så bør jeg vel velge første artist som har kommet frem og blitt stjerne via et slikt show. Nettopp en slik barnestjerne dukket opp og vant Melodi Grand Prix Junior i 2005. Malin Reitan vant Melodi Grand Prix Junior 2005. Da var hun ikke engang fylt 10 år enda, men gjorde det senere samme året. Hun vant med en låt som Het «Sommer og Skolefri». Hun deltok også i den Europeiske finalen i Belgia – der kom hun på tredjeplass som er Norges beste resultat i denne konkurransen.

Siden deltakelsen i Belgia og seieren i Norge har hunn gitt ut 6 album og 1 singel. Hun har også deltatt på en hel rekke andre innspillinger sammen med andre artister. Hun har fått spellemannsprisen for sitt album «Malin», og med det er hun tidens yngste spellemannspris vinner.

Syv år etter seieren i MGP Jr forsøkte hun seg i den «ekte» Melodi Grand Prix – hun kom på tredjeplass i den andre delfinalen i Larvik med låten «Crush» som ble skrevet av produksjons selskapet Beyond51. Malin kom til finalen, men ble der uplassert.

Idol

Idol

Idol

Idol er et talent program som bygger på det britiske programmet «Pop Idol». I Norge er det flere av de som både har vunnet og kommet på gode plasseringer som har fått en musikk karriere etter deltagelsen her. Men den største seieren kom vel allerede i første sesongen av programmet i 2003. Da vant Kurt Nilsen. Han vant ikke bare det norske programmet, men også World Idol i starten på 2004.

Kurt Nilsen har jo betydd såpass mye i Norsk musikk etter denne seieren at han fortjener nesten en egen omtale. Jeg skal se om det lar seg løse i en av de neste artiklene mine. Andre artister som jeg gjenkjenner navnet på når jeg leser gjennom resultatlister, eller som jeg husker uten sjekke noen lister er; Gaute Ormåsen (2. plass sesong 1), Kjartan Salvesen (Vinner sesong 2), Jorunn Stiansen (Vinner sesong 3) og Tone Damli Aaberge (2. plass sesong 3).

Den tredje sesongen av Idol i 2005, ble litt spesiell med resultater da. Alexander Rybak var blant de 50 beste dette året, men gikk ikke videre til finalerundene. Ironisk nok vant Tone Damli semifinalegruppa Alexander deltok i, mens det i MGP-finalen i 2009 var motsatt da Damli endte på 2.-plass bak Rybak. Konseptet Idol har blitt gjennomført i syv sesonger i Norge. Det har blitt levert mye god musikk fra artistene i disse sesongene.