Norsk musikk del 2

Norsk musikk del 2

I forrige artikkel skrev jeg en del om talent programmer og noen artister som har fått karriere og stjerne status på grunn av slike programmer. Den som har fått mest ut av det må jo da være Kurt Nilsen som vant både Idol Norge i 2003 og Wold Idol i begynnelsen av 2004. En artist som ikke har kommet frem i «rampelyset» via noe talentshow er Lene Marlin.

Lene Marlin

Lene Marlin Pedersen er født og oppvokst i Tromsø og er en norsk låtskriver og popmusiker. Selv om Lene Marlin ikke kom frem i «Rampelyset» via noe talent show på TV så var det faktisk TV som oppdaget henne under en opptreden i 1997. Etter dette skjedde ting ganske raskt.

Signering med Virgin Records, singelutgivelse i 1998, årets låt under Spellemannsprisen i 1998, MTV Europe premie for beste nordiske artist i 1999. Singelen hun ga ut i 1998 hadde tittelen «Unforgivable Sinner»

I 1999 var hun også en av de største i Norge med fire topp plasseringer under spellemannsprisen. De kom i klassene Årets artist, Årets låt, Årets nykommer og popsolist. Totalt har hun solgt flere millioner album og har også et godt samarbeid med flere internasjonale artister.

Ikke via Talentshow

Ikke via Talentshow

Ikke via Talentshow

Jeg vet nesten ikke om jeg tør å skrive om neste artist jeg kommer over på min ferd gjennom musikk og artister fra Norge. Han er i hvert fall ikke kommet frem i rampelyset via noe talentshow. Men derimot via tips fra en 80 år gammel nabo som tipset om denne «spillemannen» som hun hadde som nabo. Han hadde vært musiker siden på 50 tallet og spilt i flere forskjellige band – både sine band og som band medlem. Men det var da på midten av 80 tallet at han kom frem i lyset! Ha du gjettet hvem dette kan være? Han spilte på 50 tallet i bandet The Sputniks og han spilte inn sangen «Skal vi skilles Johanne» på kassett i 1985. Ja det er Sputnik jeg skriver om – Knut T Storbukås som han heter originalt.

Sangen og musikken for denne «underlige» skruen fra Drangedal tok helt av. Frem til 1989 ga han ut fem kassetter og solgte flere hundre tusen eksemplarer. Men høyden kom i 1990 – da solgte Sputnik alene mer kassetter alene enn alle andre norske artister til sammen! Totalt har han gitt ut godt over 20 album og solgt dem i millioner av eksemplarer. Men det er vel fortsatt den første sangen på hans første album som er den største hit han har sunget inn. «Skilles Johanne» gikk jo som ild i tørt gress den gangen på 80 tallet. Hele Norge gikk jo og nynnet på denne sangen har jeg latt meg fortelle. Jeg kan huske sangen, men jeg husker ikke at den kom ut på markedet.

Mye stoff

Skulle jeg ha skrevet litt om alle de norske artistene som har gjort det bra eller solgt godt med plater kunne jeg vel ha skrevet en hel bok eller kanskje to. Men jeg tror jeg setter strek her foreløpig og så får vi se om det blir mer etter hvert ved en senere anledning.