Metallica

Metallica

Har du litt musikk interesse som breer seg mer ut enn opera og klassisk musikk så vet du hvem og Metallica står for.

De aller fleste i voksen alder i dag har hørt om gruppen og hørt en låt eller flere av denne enormt populære gruppen fra USA. Gruppen ble dannet i 1981 i Los Angeles i USA etter at sangeren og gitaristen James Hetfield svarte på en annonse som trommeslageren Lars Ulrich hadde satt inn. Bandet består i dag av de to gründerene Hetfield og Ulrich, sammen med gitaristen Kirk Hammett og bassisten Robert Trujillo. Tidligere medlemmer i bandet har vært Dave Mustaine, Ron McGovney, Cliff Burton samt Jason Newsted.

Spredningen om band og artister jeg har skrevet om er stor, men den blir enda bredere nå når jeg skriver litt om Hardrock bandet Metallica. Gruppen ansees for å være en av de fire «store» bandene innen trash metall ved siden av Anthrax, Megadeath og Slayer. Bandet slo raskt gjennom via spilleoppdrag på klubber og andre plasser rundt omkring i USA. De vant kritikerne over på sin side takket vær sine første fire album. Der det tredje, Master of Puppet, fra 1986 ansees å være det mest innflytelsesrike og tyngste trash metal albumet som noensinne har blitt sluppet ut på markedet.

Utøker repertoaret

Etter all den fremgangen som bandet hadde klart å oppnå, valgte de å utvide sitt repertoar litt for å henvende seg til et større publikum. Dette gjorde de ved å tone ned sin musikk en aning, og resultatet ble et episk femte album som ble sluppet med navnet Metallica i 1991. Albumet ble så godt mottatt at det gikk raskt til topps på Billboard 200. Men dette albumet var bare starten på en periode med store fremganger. For de neste fem albumene fra Metallica gjorde det samme. Rett til topps på Billboard 200 listen.

«Rusk i maskineriet»

«Rusk i maskineriet»

«Rusk i maskineriet»

Nå var det ikke som var bare gull og glitter for bandet. I 2000 valgte de å anmelde Napster sammen med en stor gruppe andre artister. Det hele resulterte i at de gjorde opp i en delings situasjon. Men hele denne prosessen hadde infisert bandet på en måte – noe som igjen kom frem i det albumet de ga ut i 2003. Albumet St. Anger ble ikke i nærheten av den samme suksessen de hadde hatt med sine foregående album. De hadde tatt bort gitarsoloene og flere andre aspekter. Dette likte ikke fansen og salget av albumet uteble. Men de hørte på fansen sin, og var tilbake med god gammel stil på sitt neste album – Death Magnetic i 2008. Året etter ble Metallica innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og ble erklært som et av de største bandene gjennom tidene.

Turné

Etter utgivelsen av albumet i 2008 skulle det går hele åtte år før neste album kom ut. Dette fordi gruppen snudde fokuset fra studio og til mer live og turné. Men albumet som kom i 2016 var en slags oppsummering av de stilarter og typer musikk bandet hadde spilt i sin karriere.

Fantastiske salgstall

Med album etter album som gikk til topps på Billboard 200, så er det ikke merkelig at Metallica har solgt så mange album som de har gjort. Totalt har bandet gitt ut 10 studioalbum, 4 live album, 26 musikkvideoer og 37 singler. Dette har gitt gruppen et salg på 110 millioner album verden rundt. Bestselgeren er albumet Metallica med 16 millioner solgte eksemplarer.