Litt om rockens historie

Rock and roll

Jeg tenkte vi skulle se litt mer på historien til rocken, og kanskje også se hvor rocken hentet sin motivasjon og sine idéer. Jeg kan vel ikke si at jeg er noen stor rocke fan, men det mest kjente kjenner jeg så klart til. Men når man begynner å studere den litt nærmere, dukker det opp mange overraskelser. Dette vil bare bli en rask sveip, fra 1950-tallet og opp til vår tid. I dag finnes musikkformen nesten over hele verden, selv om den så klart har sine lokale variasjoner. Selv om de største rockestjernene er fra USA og England, spilles den langt utover både USA og Europa sine grenser.

Rock and roll

Rock and roll

Rock and roll

Det var i USA at Rock and Roll oppstod på 1950-tallet, som etter hvert ble til mange forskjellige sjangere og stiler. På 1960-tallet kom Rocken for fulle mugger, også til Europa og spesielt Storbritannia. Rhythm and blues og country, var faktisk sjangere av musikk som påvirket rock and roll i stor grad på 1950-tallet. Når det kommer til rock, så er det en lang rekke sjangere som har påvirket og formet den opp gjennom årene. Det kan nevnes folkemusikk, blues, klassisk og jazz. Dette er vel hovedsakelig de mest kjente sjangrene, som har påvirket rocken kanskje mer enn vi aner.

Tidlig rock and roll

Om vi hopper litt tilbake til rock and roll igjen, så er det slik at den på et tidlig tidspunkt ble inspirert av både gospel, pop, tradisjonell pop, country og blues. Da er det kanskje ikke så merkelig, at vi finner igjen mye av det samme i rock som jeg allerede har vært inne på. Det som var mest fengende med rock and roll, var at den var lettere å danse til enn mye annen musikk – dette var nok mye av årsaken til at den også ble så populær. Det sies at de nevnte sjangere som rock and roll var inspirert av, ble kombinert til en sangstruktur – hvor blues var sentral.

Bred sjanger

Det er ikke noen tvil om at sjangeren rock, er veldig bred. Musikkeksperter er enige om at det til tider, kan være vanskelig å definere grensene opp mot andre sjangere. Typiske instrumenter er slagverk og elektrisk gitar, saksofon kan også forekomme i noen typer rock.

Elvis først ute med rock and roll?

Dette er det faktisk en del uenighet om, om Elvis virkelig var den første når han kom med «Thats all right Mama» – eller om det var Jackie Brenston and his Delta, som kom med låta «Rocket 88» i 1951. Men det hersker i alle fall ikke noen tvil om, at det var på 1950-tallet som rock and roll – virkelig slo gjennom for fullt. Men det var først på 1960-tallet at rock kom med mer bredde, og med det så økte også antall tilhengere betraktelig.

Heavy metal

Videreutviklingen av rocken har skjedd kontinuerlig, og nye sjangere kom etter hvert til. De mest kjente og store, er utvilsomt hard rock, Heavy metal og punk rock. Rock er den musikksjangeren som i dag er den største, med flest artister, band og utgivelser.