Led Zeppelin

Led Zeppelin

Hvilke band eller artister ville du ha tatt med på en liste over verdens beste rockeband og artister gjennom tidene? Rolling Stones vil vel ganske sikkert de fleste ha med på en slik liste, sammen med Beatles. Så kanskje ville Led Zeppelin snike seg inn godt inn i topp 10 i hvert fall etter min mening. Så jeg vil skrive litt om nettopp Led Zeppelin i denne artikkelen.. Alle de tre nevnt er fra England og gruppen Led Zeppelin ble grunnlagt i 1968.
Gruppen besto den gangen av Robert Plant som sanger, Jimmy Page på gitar, John Paul Jones på bass og John Bonham på trommer. Og på samme måte som Rolling Stones så hadde også Led Zeppelin sin musikk røtter fra blues med elementer fra psykedelisk musikk. Kombinasjonen var en stor fremgang og det varte ikke lenge før de ble oppdaget og ble ansett som et av de beste bandene på denne tiden.

New Yardbird

New Yardbird

New Yardbird

Led Zeppelin har ikke vært Led Zeppelin hele tiden. I oppstarten av bandet het de New Yardbird, men etter at de byttet navn til Led Zeppelin så fikk de platekontrakt med Atlantic Records, en kontrakt som ga bandet veldig stor artistisk frihet som resulterte i flere fremgangsrike album. Deriblant albumet Led Zeppelin i 1969, Led Zeppelin II også i 1969, Led Zeppelin III i 1970 og Led Zeppeling IV i 1971, Houses of the Holy i 1973 og Physical Graffiti i 1975. Det var i deres fjerde album at den virkelig store suksessen kom. Det albumet inneholder «Stairway to Heaven» som i den dag i dag er en av musikkbransjens mest innflytelsesrike og populære verk som er produsert.

Page og Plant

Gitaristen Jimmy Page og sangeren Robert Plant har stått for majoriteten av deres låtproduksjon. Page har stått for musikken, men Plant har skrevet tekstene. Selv om de fikk stor suksess og nådde uante høyder med sine album i årene like før og etter 1970, så var produksjonen av nye album veldig lav senere utover på 70 tallet.

Så i 1980 kom den tragiske nyheten om at trommeslageren John Bonham hadde gått bort på grunn av misbruk av alkohol. Etter dette valgte de å oppløse bandet. Men i de neste tiårene som fulgte etter dette har de tre gjenværende originale medlemmene gjort sporadiske jobber under navnet Led Zeppelin. I flere anledninger som de har spilt sammen igjen har Jason Bonham vært med dem på trommer. Jason er sønnen til John Bonham.

Selv om bandet ikke produserte like mange album som mange andre kjente band har gjort, så er Led Zeppelin en av de gruppene som har solgt flest album i verdenshistorien. De skal ha solgt opp imot 300 millioner album. Musikkorganisasjonen RIAA i USA har registrert 111,5 millioner salg av album for bandet. Det er det nest mest selgende bandet i USA. Av de ni albumene de produserte så har alle nådd topp 10 på Billboard Chart i USA, og seks av disse klarte å klatre helt til toppen på førsteplassen.

I 1995 ble gruppen innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, som de absolutt er en plass de har gjort seg fortjent til etter min og mange andres mening. Flere kritikere har uttalt at bandets innvirkning på lytterne på 70 tallet var like stor som den innvirkningen Beatles hadde på sine lyttere på 60 tallet.