Guns N´ Roses

Gun N Roses

Blant musikkinteresserte kan det ikke finnes mange som ikke har hørt om Guns N’ Roses i et eller flere tilfeller. Bandet ble stiftet i Los Angeles i USA i 1985, og det skulle ikke gå lang tid før de oppnådde stor suksess. Bandet slo igjennom og oppnådde stjernestatus direkte med sitt første album som de ga ut i 1987. Dette albumet «Appetite for Destruction» ble det mestselgende debut albumet gjennom tidene. Lytter du nøye til dette albumet kan man finne koblinger til et tidlig Rolling Stones, men også til andre artister som Janis Joplin, Aerosmith og Sex Pistols.

Grunnleggingen

Guns N’ Roses ble grunnlagt av Axl Rose, sammen med Tracii Guns og Axl Rose sin gode venn rytmegitaristen Izzy Stradlin. Navnet Guns N’ Roses er en sammenslåing av de bandene de kom fra – Axl Rose fra Hollywood Roses og Tracii Guns fra L.A.Guns. Guns forlot Guns N’Roses igjen ganske raskt og før de ble særlig berømte – isteden kom den engelskfødte sologitaristen Saul Hudson, bedre kjent som Slash, med sammen med også trommeslageren Steve Adler og bassisten Duff McKagan.

I løpet av 1986 klarte bandet å skrive en platekontrakt med Geffen Records, og sammen med produsenten Mike Clink produserte de Debut albumet Appetite for Destruction. Albumet fikk først ingen varm mottagelse, men etter at David Geffen klarte å overtale MTV til å spille «Welcome to the Jungle» på et av sine nattshow. Men selv om låten ble spilt grytidlig på morgenen, så fikk MTV rekordmange henvendelser om å spille denne videoen flere ganger. Da begynte «hjulene mot suksess å rulle». Flere av deres tidlige album og flere av dere låter på de tidligere albumene nådde opp i det aller øverste sjiktet på de forskjellige listene i Amerika.

Album nr 2

rusproblem

rusproblem

Etter det første suksessfulle albumet kom albumet G N’ R Lies, som det ble mye oppstandelse rundt. Albumet hadde en låt som inneholdt ord som «but I had to kill her» og i «One in a Million» fantes det ord som «faggot, immigrants og niggers» i teksten, noe som ble et stort problem for noen lyttere. Etter dette begynte det også å versere ryktene om narkotikamisbruk, som til slutt endte med at Adler fikk sparken fra gruppen.

Veldedighet

I løpet av 1990 spilte bandet på «Farm Aid IV» hvor de spilte en coverlåt av Bob Dylans låt «Knockin’ on Heaven’s door», samt en egenkomponert låt – Civil War. Alt til inntekt for Nobody’s Child – en velferdsorganisasjon som jobber med barnehjem i Romania. Dette var en fin sak, men det var et langt steg tilbake i forhold til den suksessen bandet hadde hatt tidligere. Nå var det bare å «reise hjem og se over saker og ting» og komme sterkere tilbake enn noen gang.

Året etter ble et fremgangsrikt år for bandet, men langt ifra et problemfritt år. Bandet reiste på sin første turne, You Could Be Mine, men premiere sist i november 1991. Alt så ut til å fungere bra, helt til det kom frem i lyset at Axl Rose var blitt anklaget for konemishandling. Resultatet ble at de brøt sitt ekteskap og like etter det ble Rose stilt for retten for å ha angrepet en tilskuer under en konsert i St.Louis – noe Rose nektet all kjennskap til.

Bandet hadde presentert mye bra musikk opp gjennom årene, men det har alltid vært et eller annet som har skjedd ved siden av bandet, og ofte var det Axl Rose som var med i rampelyset for disse problemene.

Når bandet i 2012 ble valgt inn i Rock and Roll Hall of Fame, så valgte Axl Rose å sende et brev noen få dager før seremonien. Der ga han beskjed om at han ikke ville delta på denne seremonien og hvorfor, samtidig som han avslo alle rykter om at bandet hadde planer om gjenforening. Hans kommentar i brevet var enkelt og greit; «Det er på høy tid å gå videre».