Chuck Berry

Chuck Berry

En annen musikk legend, fra den samme tidsperioden som den jeg skrev om i den forrige artikkelen om Elvis “The King” Presley, er Chuck Berry. Eller som han opprinnelig heter – Charles Edward Anderson “Chuck” Berry. Han ble født i St.Louis i Missouri i USA og ble født i en middelklasse familie av Afrikansk Amerikansk opprinnelsesom fjerde barn av seks. Dessverre døde legenden for kort tid siden nå i mars 2017. Han var da 90 år gammel. Han har opptrådt i Norge ved 3 anledninger.

Oppveksten

Chuck Berry fikk tidlig interesse for musikk og ga sine første konserter allerede mens han gikk på High School. Men med en kanskje litt «bråkete» ungdomstid så havnet han i fengsel i 3 år får ranet til seg en bil med pistol etter at hans egen bil hadde brutt sammen ute på landeveien. Han måtte dermed sitte innesperret i årene 1944 til 1947.

Etter dette roet det seg ned og han giftet seg året etter med Themetta «toddy» Suggs. Han hadde også flere jobber lokalt blant annet ved en bilfabrikk. Mens så i 1953 fikk han mer interesse for musikk igjen og da spesielt gitar riff. I de neste årene kom det flere «perler» av noen låter fra ham. “Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957) og “Johnny B. Goode” (1958).

I disse årene utviklet Berry mange elementer fra Rythm and Blues inn I rock and Roll og gjorde sin lyd karakteristisk. Han skrev tekster som fokuserte på tenåringers liv og utviklet en musikkstil som inkluderte gitar soloer og sceneshow av artisten Chuck Berry. Han ble en meget stor ikonisk karakter i rocke musikken.

Coverlåter

Tidlig i karrieren ble det spilt inn endel coverlåter. Artister som Muddy Waters og Nat King Cole var ofte å høre når de spilte på klubben The Cosmopolitan i St.Louis i Illiois.

Chicago

Chicago

Så i 1955 på en tur til Chicago så møtte Chuck Berry Muddy Waters personlig. Han foreslo et møte med Leonard Chess hos Chess Records. Og med dem så ble låten «Maybellene spilt inn, som opprinnelig var en gammel country sang som het «Ida Red». Denne låten solgte over 1 million kopier, nådde førsteplassen på Billboards Rhytm and Blues liste og topp 5 på «Hot 100» listen i USA.

Inn bak murene – Igjen

Både i 1959 og igjen i 1979 måtte han inn til soninger i fengsel. Først for å ha transportert en 14 år gammel jente over grensen fra Mexico. Hun ble innblandet i prostitusjon og Berry ble dømt til tre år bak murene for «Mann Act».

I 1979 var det igjen 4 måneder på vann og brød for skatteunndragelse.

Album og hit låter

Hvor mange hit låter og plater denne legenden har utgitt har jeg ingen oversikt over, men det dreier seg i hvert fall om 30-50 skiver i studio og konsert form.

Etter løslatelsen i 1963 kom det flere hitlåter “No Particular Place to Go”, “You Never Can Tell”, og “Nadine”. Selv om disse ikke fikk same suksessen som hans 50 talls låter så etter hvert ble det mye nostalgiske opptredener. PÅ 70 tallet ble det å leve mye på sine tidligere bragder og som legende innen rock and roll musikken. PÅ den tiden var det senere kjente artister som opptrådte med ham – Bruce Springsteen og Steve Miller var et par av dem.

Hans låt Johnny B. Good er den eneste rock and roll sangen som er med på “Voyager Golden Record”