Bruce Springsteen

Bruce Springsteen

Jeg tenker at det er på plass at Springsteen eller The Boss får et eget innlegg også og ikke bare blir nevnt i forbindelse med andre rockestjerner. The Boss har helt klar vært en av verdens største artister og låtskrivere fra slutten av 70-ene. Han er sanger, gitarist, keyboardist, komponist, låtskriver og i de senere årene bokforfatter også. I Norge har han og spilt mange konserter og er like god på scenen den dag i dag, som han var i begynnelsen av sin strålende og innholdsrike karriere.

Oppvekst

Han er vokst opp i Freehold i New Jersey på 50 og 60-tallet sammen med to yngre søstre og foreldre Douglas og Adele. Faren jobbet som bussjåfør og mor som advokatsekretær. Familien var katolsk, og Bruce gikk på den katolske skolen i hjembyen. Der kom har fort på kant med nonnene, siden han ikke godtok de strenge bibelske reglene skolen hadde. Derfor ble han sendt til offentlig skole, men hadde vansker med å tilpasse seg der og. Tidligere lærer beskrev han som en ensom sjel som kun var interessert i musikk og gitar. Til tross for vansker klarte han å fullføre skolen og til og med ett år på college.

Karrieren hans

Som nevnt, var han alltid interessert i musikk og fikk sin første gitar som 13 åring. Allerede på midten av 60-tallet begynte han å spille i band og komponere egne sanger. På slutten av 60-tallet fikk han kallenavnet “The Boss”, da han hadde en sjefsrolle i bandet han spilte i på den tiden. Han fortsatte å bane sin vei i bransjen ved å spille i band og turnere rundt, frem til han fikk kontrakt med Columbia Records på begynnelsen av 70-tallet. Samtidig dannet han band E Street Band som har fulgt ham opp gjennom på diverse album og opptredener i to tiår fremover. I dette bandet spilte blant andre Little Steven.

Hans høye energinivå og lange konserter fikk alle til å legge merke til ham og albumene hans begynte å få skryt av de fleste store anmeldere i USA på slutten av 70-tallet. Hungry Heart ble en stor hit over hele landet. Deretter ga han ut blant annet Born In The U.S.A. albumet med utallige hits. Bandet hans tok en pause frem til 1999, men han fortsatte med å skape musikk, selge millioner av plater og holde konserter verden rundt. Hans skrivestil er påvirket av oppveksten hans i en liten by med de problemene det medfører. Springsteen har ofte stilt samfunnskritiske spørsmål og kjempet for de svakstilte, blant annet gjennom Amnesty International. I 2016 ga han ut sin selvbiografi Born to run som blant annet har blitt beskrevet som “brutal og ærlig”. Her viser han evne til skriftlig formidling og en ærlighet få kjente artister har vært villig til å vise. I konsertfilmen Western Stars har han også forsøkt seg som regissør. The Boss har blitt anerkjent som en av verdens største konsertstjerner og dette har han bevist en rekke ganger med sine energifylte opptredener her i Norge også. I tillegg har han fått en mengde priser hvorav 20 Grammy, to Golden Globe og en Oscar.