Åge Aleksandersen I

Åge Aleksandersen I

Det er hverken riktig eller lett, å sette en artist eller gruppe – foran andre i artistenes verden.

Men det at Åge Aleksandersen er en musiker som har satt spor etter seg, er det nok ingen som er uenig med meg i. Selv har jeg vokst opp med Åge Aleksandersen, og musikken hans har nedslagsfelt både hos unge, middelaldrende og eldre. Jeg har også stor sans for hans væremåte og personlighet, han er folkelig og åpen noe som skaper en spesiell tillitt mellom han som person, artist og hans tilhengere. Det at han har bidratt med mye bra musikk i mange år, viser hans eventyrlige karriere. Vi skal nå ta et raskt tilbakeblikk, på hva 70-åringen Åge Aleksandersen har gitt oss siden hans karriere startet.

En av Norges mest populære rockeartister

Jeg tror ikke overskriften er å ta for hardt i, ja selv vil jeg nesten driste meg til i den beste norske rockeartisten – ut fra en totalvurdering av mennesket og artisten Åge Aleksandersen. Han er født i Namsos den 21.mars 1949, og er en av trønderrockens store pionerer. Tidligere spilte han i den kjente rockegruppa Prudence, og i løpet av karrieren har han solgt cirka 1,5 millioner plater. I tiden etter 1980, har nesten samtlige av hans utgivelser solgt til gull.

Tater-slekt

Hans bakgrunn er noe han aldri har lagt skjul på, og dette tror jeg er noe han har vokst på – når det kommer til medmennesket Åge Aleksandersen. Det har så klart ikke noe med hans artistkarriere å gjøre, men hans ærlighet og åpenhet er noe vi setter pris på. Han er ærlig, real og direkte, men også et menneske med sterke følelser. For meg er ikke bare musikken viktig, men det hele mennesket som en artist representerer.

Namdalsmesterskapet i pop

trommer musikk

Det var i rockebandet «Mads Incorporated» at hans musikkarriere startet, og året var 1966. Bandet han spilte i vant Namdalsmesterskapet dette året, og veien videre til bandet «Whoopee Choop» var neste steg på artistlivet hans. Det var sistnevnte band, som i 1969 endret navn til «Prudence». I 1971 bestod «Prudence» foruten Åge Aleksandersen, av følgende bandmedlemmer: Per Erik Wallum på fløyte og sang, Kaare Skevik på trommer, Johan Tangen på gitar, Kjell Ove Riseth på bass og ikke minst Terje Tysland på gitar og trekkspill.

Flyttet til Trondheim i 1976

Det var mye som skjedde rundt denne tiden, Åge Aleksandersen startet ved ankomst trønderhovedstaden opp bandet «Sambandet» Men dette var også året da han startet sin solokarriere, som i begynnelsen ikke bare var lett. Han opplevde dårlig salg av de første utgivelsene sine, men det var albumet «Lirekassa» som gjorde at det løsnet for den unge trønderen.

Melodi Grand Prix

Det skjedde mye med artisten Åge Aleksandersen i 1980, da han både deltok i Melodi Grand-Prix – men han vant også Spellemannsprisen sammen med Sambandet samme år. Ikke uventet var det i klassen rock, at trønderne stakk av med seieren. Det kommer flere artikler om denne kjente og kjære trønderen, for det er enda mye å fortelle om hans musikkarriere videre fra 1980-tallet og frem til i dag.